ИЗБОР НА ЕЗИК


БЮЛЕТИН

Бюлетин, Брой 02/2018


НОВИНИ

SIMPLA: Предстоящи уебинари за хармонизирано планиране на енергията и мобилността!

>>>>> Още по темата

Заповядайте на Международното Туристическо Изложение, Берлин 2018г. на щанда на Европейската Комисия, 6-11 Март 2018г.

>>>>> Още по темата

Den Cupid: Проведе се третото по ред обучение в италианския град Кори

>>>>> Още по темата

СТАРТИРА ЕЖЕГОДНАТА КАМПАНИЯ „ЧИСТА ОКОЛНА СРЕДА 2018”

>>>>> Още по темата

Екипът на АБЧО изготви профил на Черноморския регион, описващ сегашното състояние на споделеното финансиране (crowdfunding) в региона

>>>>> Още по темата


ВИДЕО § ГАЛЕРИЯ

HERMES: AБЧО бе домакин на работна среща за брегоукрепване и превенция на ерозията на крайбрежията на Адриатическо, Егейско, Средиземно и Черно море

hermes_logo_1560

Международна работна среща – дискусия за брегоукрепване и превенция на ерозията на крайбрежията на Адриатическо, Егейско, Средиземно и Черно море се проведе в заседателната зала на Областна администрация – Варна на 31.08.2017г. Международната среща се организира в рамките на новостартиралия проект „HERMES – Хармонизирана рамка за превенция и предотвратяване ерозията на крайбрежните райони, насърчаваща изпълнението на Протокола за ИУКЗ“ по Програма “Balkan-Mediteranean” на ЕС. Срещата бе открита от областният управител на Варна Стоян Пасев и Атанас Стоилов - председател на УС на Асоциация на българските черноморски общини (АБЧО).

img_1153_400

Проектът се изпълнява от АБЧО с подкрепата на Областна администрация – Варна и в партньорство с община Paggaio, Гърция, която е водеща организация по проекта, Демокритски университет на Тракия – Катедра „Околна среда“, Гърция, ORION – Съвместен център за изследвания и развитие, Кипър, TEULEDA – Агенция за местно икономическо развитие, Албания, Институт за политика по околна среда – Албания и Сдружение на кипърските общини, Кипър. Продължителността на проекта е 24 месеца (от август 2017 г. – август 2019 г.), а общият бюджет надвишава 1 млн. евро.

img_1154_400.

Темата за интегрираното управление на крайбрежните зони е един от основните приоритети в дейността на черноморските ни общини и на Сдружението като цяло през последните няколко години“ – сподели г-н Стоилов при откриване на международното събитие. „Четиринадесет от 21-на от черноморски ни общини са с излаз на море и брегоукрепването ги касае пряко. Изключителната важност и значимост на проблема с управление на крайбрежието категорично предполага обединените усилия на всички общини от черноморието“ – заключи г-н Стоилов.

В международната работна среща участваха представители на общините – членки на АБЧО, международните партньори по проекта, представители на Института по Океанология, РИОСВ, и други експерти в областта на брегоукрепване и борба с ерозията. В рамките на събитието бе представена законодателната рамка за интегрирано управление на крайбрежните зони, изпълнените проекти за интегрирано управление на крайбрежните зони по Черноморието на страната ни, както и техническите решения, разработени в рамките на проекти за превенция на бреговата ерозия.

Проект HERMES е обща инициатива на шест организации, обхващаща над 280 км брегова ивица от Адриатическо, Егейско, Средиземно и Черно море и е насочена в подкрепа на местните власти за намиране на конкретни и жизнеспособни решения. Проектът има за цел да разработи единна и хармонизирана рамка за превенция на ерозията на бреговете и възстановяване на плажната ивица чрез осъществяването на съгласувани дейности за проучване, споделяне на вече разработени технически решения и разработване на съвместни политически инструменти.

В рамките на проекта, във всяка една страна партньор ще бъдат закупени и инсталирани специални станции за мониторинг на вятърни и текущи вълни и ще се тестват  различни мерки за намаляване на ерозията, като се акцентира върху "меките" инженерни техники (стабилизация на дюните, хранене, геосистеми, т.н.).

На Българското Черноморие, пилотни точки за тестване ще бъдат около нос Галата, Бургас, Поморие, Бяла и Кранево.       


ОБЩИНИ

Аврен
Аксаково
Балчик
Белослав
Бургас
Бяла
Варна
Вълчи дол
Девня
Добрич-град
Долни чифлик
Дългопол
Каварна
Малко Търново
Несебър
Поморие
Приморско
Созопол
Суворово
Царево
ШаблаТЪРСЕНЕПОТРЕБИТЕЛ

Потребителско име:

Парола:

Регистрация
Забравена парола


 
 


КОНТАКТИ
Варна 9000
ул. “Преслав” 4
тел./факс: +359 52 600 266
+ 359 52 611 811
office@ubbsla.orgСертификат
ISO 9001 : 2000


© 2013, Асоциация на Българските Черноморски Общини

Copyright 2013 All rights reserved